l'ACOM | agenda | notícies | activitats de l'ACOM | penell | activitats a la carta | enllaços | observatoris | utilitats | INICI |
 

Notícies de l'any 2013:

 

Dia Meteorològic Mundial 2013
Tots els anys, el 23 de març, l'Organització Meteorològica Mundial (OMM), els seus 189 Membres i la comunitat meteorològica internacional celebren el Dia Meteorològic Mundial amb l'elecció d'un tema oportú. Aquest dia commemora l'entrada en vigor, el 1950, del Conveni pel qual es va establir l'Organització. Posteriorment, l'any 1951, la OMM fou designada organisme especialitzat del sistema de les Nacions Unides. El tema d'aquest any és "Vigilar el temps per a protegir les vides i els béns". Més informació aquí.

A-nubes
La revista National Geographic, en el número corresponent a març de 2013, publica la notícia d'un estudi sobre els "antroponúvols" realitzat per diversos associats de la nostra entitat. Podeu llegir-la clicant aquí.

 

Notícies de l'any 2012:

 

Comença l'hivern
El 21 de desembre de 2012, a les 12:12 hora oficial peninsular, va començar l'hivern astronòmic a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 88 dies i 23 hores. La primavera arribarà el proper 20 de març de 2013.

Clouds caused by human activities
En Jordi Mazon i en Marcel Costa, membres de l'ACOM, són dos dels autors que signen un recent article publicat a la revista Weather en relació als núvols originats per les activitats de l'home.

El Periódico de Catalunya (19-11-2012) va publicar una crònica en relació a l'article. La podeu llegir fent clic aquí.

Comença la tardor
El 22 de setembre de 2012, a les 16:49 hora oficial peninsular, va començar la tardor astronòmica a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 89 dies i 20 hores. El diumenge dia 28 d'octubre tindrà lloc el canvi d'hora. L'hivern arribarà el proper 21 de desembre.

La muntanya s'endú Toni Nadal
El passat de 30 de juny de 2012, el meteoròleg Toni Nadal ens va deixar com a conseqüència d'un accident de muntanya que va tenir lloc al Parc Nacional d'Aigüestortes. Des de l'ACOM volem expressar el nostre més sentit condol a la seva família, companys i amics.

En Toni era soci de la nostra entitat. Li agraïm la seva col·laboració desinteressada en nombroses de les activitats que l'ACOM ha realitzat des de la seva fundació, com ara les Jornades Meteocat, les trobades de socis, xerrades de meteorologia i climatologia... La muntanya, una de les seves passions, s'ha endut un gran meteoròleg, un gran geògraf i una millor persona.

Toni, et trobarem a faltar! Descansa en pau.

Comença l'estiu astronòmic
El 21 de juny de 2012, a la 1:09 hora oficial peninsular, va començar l’estiu astronòmic a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació, la més llarga des de fa uns quants segles, durarà 93 dies i 15 hores. La tardor arribarà el proper 22 de setembre. Bon estiu a tothom!

Dia Meteorològic Mundial 2012
Tots els anys, el 23 de març, l'Organització Meteorològica Mundial (OMM), els seus 189 Membres i la comunitat meteorològica internacional celebren el Dia Meteorològic Mundial amb l'elecció d'un tema oportú. Aquest dia commemora l'entrada en vigor, el 1950, del Conveni pel qual es va establir l'Organització. Posteriorment, l'any 1951, la OMM fou designada organisme especialitzat del sistema de les Nacions Unides. El tema d'aquest any va ser "El temps, el clima i l'aigua, motors del nostre futur". Més informació aquí.

Arriba la primavera
El 20 de març de 2012, a les 06:14 hora oficial peninsular, ha començat la primavera astronòmica a l'hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 92 dies i 18 hores. El diumenge 25 de març tindrà lloc el canvi d’hora, recuperant l’horari d’estiu. El 21 de juny de 2012 es produirà el solstici d’estiu.

 

Notícies de l'any 2011:

 

Bon Nadal i Feliç 2012!
Des de l'ACOM volem desitjar-vos unes Bones Festes i que el 2012 sigui un bon any per a tothom, ple de la millor meteorologia. Podeu veure la nostra felicitació de Nadal fent clic aquí.

Inici de l'hivern astronòmic
El dia 22 de desembre de 2011, a les 6:30 hora oficial peninsular, va començar l'hivern astronòmic a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 88 dies i 23 hores. L’inici de les estacions bé donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de l'hivern, es dóna el dia en que el Sol assoleix una menor altura aparent sobre l'horitzó al migdia. Això correspon al dia de menor duració de l'any. Té lloc el solstici d'hivern. La primavera començarà el proper 20 de març de 2012.

Col·laboració amb COMRàdio
Des de fa unes poques setmanes, l'ACOM ha iniciat una col·laboració amb COMRàdio, concretament amb el programa "Amunt i avall", presentat per Virtu Morón, que s'emet els dissabtes i diumenges de 6 a 8 del matí. Cada dissabte, un/a associat/da de la nostra entitat intervé durant uns minuts, via telefònica, parlant de meteorologia. Si voleu participar-hi, contacteu amb nosaltres a través del telèfon del soci.

Arriba la tardor
El 23 de setembre de 2011, a les 11:05 hora oficial peninsular, s'iniciarà la tardor a l'hemisferi nord. Aquesta estació durarà 89 dies i 20 hores. L'hivern començarà el 22 de desembre de 2011.

Diccionari de geografia física (TERMCAT)
Ha estat publicat en línia el Diccionari de geografia física, elaborat l’any 2003 pel TERMCAT amb el suport del Departament de Medi Ambient Generalitat de Catalunya i de l’Institut Cartogràfic de Catalunya i la col·laboració d’especialistes de la Universitat de Barcelona i de la Universitat de València.

El diccionari aplega més de dos mil termes pertanyents bàsicament a les àrees de la biogeografia, la ciència de sòl, la climatologia, la geomorfologia i la hidrologia. Cada article terminològic conté, a més de la denominació catalana, les equivalències en castellà, francès i anglès, la definició i, sovint, notes explicatives. Com a complement, hi trobareu una vintena de quadres que contenen més d'un miler de termes catalans.

Acta de la XVI Assemblea de l'ACOM
Fent clíc aquí podeu consultar l'acta de la XVI Assemblea General Ordinària de Socis de l'ACOM que es va celebrar, el passat 28 de maig de 2011, a les instal·lacions de l'observatori meteorològic de Vic.

XXXII Trobada de socis i simpatitzants de l'ACOM
Fent clíc aquí podeu consultar el darrer butlletí Troposfera.

Dia Meteorològic Mundial 2011
Tots els anys, el 23 de març, l'Organització Meteorològica Mundial (OMM), els seus 189 Membres i la comunitat meteorològica internacional celebren el Dia Meteorològic Mundial amb l'elecció d'un tema oportú. Aquest dia commemora l'entrada en vigor, el 1950, del Conveni pel qual es va establir l'Organització. Posteriorment, l'any 1951, la OMM fou designada organisme especialitzat del sistema de les Nacions Unides. El tema d'aquest any és "El clima i tu. Més informació aquí.

 

Notícies de l'any 2010:

 

Inici de l'hivern astronòmic
El dia 22 de desembre de 2010, a les 0:38 hora oficial peninsular, va començar l'hivern astronòmic a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 88 dies i 23 hores. L’inici de les estacions bé donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de l'hivern, es dóna el dia en que el Sol assoleix una menor altura aparent sobre l'horitzó al migdia. Això correspon al dia de menor duració de l'any. Té lloc el solstici d'hivern. La primavera començarà el proper 21 de març de 2011.

Fotografies meteorològiques des de l'Observatori Fabra
La pàgina web de l'Observatori Fabra (Barcelona) acaba d'estrenar una secció dedicada a les fotografies que realitzen els seus observadors meteorològics. Hi ha representada una gran varietat de fenòmens meteorològics. Per a veure-les, feu clic aquí.

noticies.gif (7136 bytes)

Nova adreça postal de l'ACOM
A partir del proper mes de juny, l’ACOM disposarà d’un apartat de correus que substituirà a l’actual adreça, situada a l’Hotel de les Entitats La Pau. La nova adreça postal, així com l’adreça electrònica, hi figuren a la part esquerra d'aquesta pàgina web. Ja podeu actualitzar les vostres agendes per si alguna vegada ens heu de fer algun enviament postal

ACOM15anys.jpg (6369 bytes)

15è aniversari de l'ACOM
El 25 de març d'ara fa 15 anys es va celebrar l'assemblea fundacional de l'ACOM, a la seu de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell. Després d'aquests anys formem part de l'ACOM més de 500 persones, amb un ampli i ric ventall de perfils: pagesos, catedràtics, economistes, paletes, professors, fusters, homes i dones del temps,... tots associats a l'ACOM per un mateix objectiu, l’afecció per la méteo! Que sigui així per molts anys!!!

DMM2010.jpg (6341 bytes)

Dia Meteorològic Mundial 2010
Tots els anys, el 23 de març, l'Organització Meteorològica Mundial (OMM), els seus 189 Membres i la comunitat meteorològica internacional celebren el Dia Meteorològic Mundial amb l'elecció d'un tema oportú. Aquest dia commemora l'entrada en vigor, el 1950, del Conveni pel qual es va establir l'Organització. El tema d'aquest any és "60 anys al servei de la seva seguretat i benestar". Més informació aquí.

primaverap.jpg (4597 bytes)

Comença la Primavera!!!
El dissabte 20 de març, a les 18 h 32 min hora oficial peninsular, començarà la primavera a l'hemisferi nord. L'estació durarà 92 dies i 18 hores. L'estiu començarà el 21 de juny de 2010.

telefon.jpg (4312 bytes)

Novetats en els telèfons de l'ACOM
Us informem que hi hagut canvis en els telèfons de contacte de la nostra associació. A partir d'ara, el telèfon del soci serà el
670 865 355, amb un horari d'atenció al soci que serà de dilluns a dissabte, de 9 a 21 hores. Aquest telèfon substitueix als telèfons mòbils i fixe que hi havia fins ara. El número de fax també ha quedat fora de servei.

 

Notícies de l'any 2009:

 

noticies.gif (7136 bytes)

Pàgina web i e-mails
Degut a un problema amb el servidor d'Internet, la pàgina web i les dues adreces de correu electrònic de l'ACOM no han estat operatives durant uns quants dies. Per sort, el problema ja s'ha resolt i ja podeu consultar la web i contactar amb l'associació via e-mail.

llnegre.gif (1454 bytes)

Necrològica
El passat 11 de març va morir en Josep Grau, soci de Porrera, membre de la XOM, i col·laborador en algunes de les activitats de l'ACOM. Una persona íntegra, molt conscient de la importància de la vigilància meteorològica, en viure en primera persona els aigüats de 1994 i constatar com l'administracio no va estar a l'alçada de les circumstàncies a les comarques tarragonines. Des de l'ACOM donem el més sentit condol a la Mireia i la Neus, dóna i filla respectivament.

facebook-logo.jpg (9580 bytes)

L'ACOM ja té grup al Facebook
"Amics de l'ACOM" és un nou espai virtual per als associats i als aficionats a la méteo dins la xarxa Facebook. Us informarem de les activitats programades, així com d'altres informacions que puguin ser del vostre interès. Vosaltres podeu participar-hi, deixant els vostres comentaris, dades meteorològiques signficatives, fotografies de fenòmens méteo...

logometeocat.jpg (5910 bytes)

Presentació de la Xarxa d'Observadors Meteorològics (XOM)
El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, acompanyat pel director del Servei Meteorològic de Catalunya, David Rodríguez, van presentar el 24 de gener, al Palau de Pedralbes, la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) que formarà part del SMC. Aquesta xarxa estarà formada, en un primer moment, per un col·lectiu de 175 persones distribuïdes arreu del territori que tindran com a funció obtenir informació meteorològica per millorar les tasques que realitza diàriament el Servei Meteorològic de Catalunya. L’objectiu a mig termini és el d’assolir més de 300 col·laboradors. Les dades facilitades pels observadors serviran tant per disposar de més informació diària de l’estat del temps, cosa que permetrà millorar el coneixement de les característiques climàtiques del país, com per millorar el seguiment de situacions meteorològiques de risc i les prediccions a curt termini.

oregon.JPG (3615 bytes)

Nou conveni per a la divulgació de la meteorologia a les comarques de Tarragona
De la mateixa forma que es va fer amb els ciutadans de Girona i Barcelona, el Servei Meteorològic de Catalunya i l’ACOM posen a la disposició dels ciutadans de la demarcació de Tarragona la possibilitat d’aconseguir una de les 20 estacions meteorològiques Oregon Scientific, i els 4 volums (825 pàgines) de la Gran Enciclopèdia de la Meteorologia, al preu de 190 euros, més 35 euros en despeses d’enviament. Aquells interessats podeu trucar al telèfon 666.52.55.59. Només disposem de 20 estacions, i el seu repartiment s’establirà per rigorós ordre de reserva.

 

Notícies de l'any 2008:

 

radar_tivissa.jpg (5689 bytes)

Nou radar meteorològic del SMC a Tivissa-Llaberia
El passat 3 de setembre, el Servei Meteorològic va inaugurar el quart i darrer radar de la Xarxa de Radars de Catalunya (XRAD). Està situat al municipi de Tivissa, a la comarca de la Rivera d'Ebre. Una delegació de l'ACOM va ser-hi present a l'acte d'inauguració. Més informació aquí.

llnegre.gif (1454 bytes)

Mor Ernest Guillé i Moliné, director de l'observatori de l'Alta Segarra
Dimecres, 18 de juny, va morir el Sr. Ernest Guillé i Moliné, nét de l'escriptor de la Renaixença i autor de la lletra de la tornada d''Els Segadors', Ernest Moliné i Brasés, a l'edat de 77 anys. Va ser fundador de la Agrupació Astronòmica ASTER i era el director de la fundació Ernest Guillé i Moliné. A l'ACOM el coneixíem per la seva tasca de divulgació de la meteorologia i per la seva col·laboració amb l'entitat, realizant diverses activitats de forma conjunta. Des d'aquí, el nostre condol a la seva família. Descansi en pau.

nostrameteo.JPG (4006 bytes)

Xerrada - Presentació Revista "La Nostra méteo"
El passat 5 d'abril, l'equip de "La Nostra méteo", va fer un acte de presentació de la revista i xerrada a la sala d'actes de la Biblioteca de Can Fabra, al barri de Sant Andreu de Barcelona. Bona part de l'equip redactor de la revista i molts de col·laboradors de la mateixa són associats de la nostra entitat.

llibre100q.jpg (6413 bytes)

Nou llibre: "100 qüestions per entendre l'atmosfera"
Ja podeu trobar a les llibreries un nou llibre de meteorologia, escrit per els socis Jordi Mazon i Marcel Costa, amb la col·laboració d'en Jordi Zapata, també soci de l'ACOM, que s'ha encarregat de les il·lustracions. Més informació aquí.

oregon.JPG (3615 bytes)

Nou conveni per a la divulgació de la meteorologia
L'ACOM, el Servei Meteorològic de Catalunya, la Diputació de Barcelona i Sàpiens han firmat un nou conveni de col·laboració. Sàpiens va editar i distribuir “La Gran Enciclopèdia de la Meteorologia”, una obra de divulgació composta per diversos fascicles, cd-roms i una estació meteorològica automàtica Oregon WMR928N. Fruit d'aquest conveni, totes les persones residents a les comarques de Barcelona, sòcies i no sòcies de l'ACOM, tenen la possibilitat d'obtenir aquesta enciclopèdia, juntament amb l’estació meteorològica, per 190 euros + despeses d'enviament. La promoció actual està limitada a 40 unitats, que s’entregaran per rigurós ordre d’inscripció. Per fer la reserva, cal trucar als següents telèfons: 607.23.89.36 - 666.52.55.59. ENCARA HI HA ESTACIONS!!!

obsfabrap.JPG (6616 bytes)

L'Observatori Fabra ja té pàgina web a Internet
L'emblemàtic observatori meteorològic barceloní, en funcionament des de l'any 1914, ha estrenat pàgina web. Aquesta inclou informació de les tres seccions operatives a l'observatori: meteorologia, astronomia i sismologia. Per visitar la web, cliqueu aquí.

 

Notícies de l'any 2007:

 

noticies.gif (7136 bytes)

Lectura Tesi Doctoral: "L'Oscil·lació de la Mediterrània Occidental i la Precipitació als Països Catalans"
El proper 14 de desembre, a les 11:30 hores, en Joan Albert López Bustins realitzarà la lectura de la seva tesi doctoral, dirigida pel Prof. Dr. Javier Martín Vide. L'acte tindrà lloc a l'Aula Magna (4a. planta) de la Facultat de Geografia i Història de la UB (C/ Montalegre 6, 08001 BARCELONA).

nostrameteo.JPG (4006 bytes)

La revista digital de la meteorologia a Catalunya.
El mes passat va veure la llum el primer número d'aquesta nova revista, en format digital, sobre la méteo del nostre país. Alguns dels autors/es d'aquesta revista són socis/es de l'ACOM. Podeu llegir la revista clicant aquí.

oregon.JPG (3615 bytes)

Nou conveni per a la divulgació de la meteorologia.
L'ACOM, el Servei Meteorològic de Catalunya, la Diputació de Barcelona i Sàpiens han firmat un nou conveni de col·laboració. Sàpiens va editar i distribuir “La Gran Enciclopèdia de la Meteorologia”, una obra de divulgació composta per diversos fascicles, cd-roms i una estació meteorològica automàtica Oregon WMR928N. Fruit d'aquest conveni, totes les persones residents a les comarques de Barcelona, sòcies i no sòcies de l'ACOM, tenen la possibilitat d'obtenir aquesta enciclopèdia, juntament amb l’estació meteorològica, per 190 euros + despeses d'enviament. La promoció actual està limitada a 40 unitats, que s’entregaran per rigurós ordre d’inscripció. Per fer la reserva, cal trucar als següents telèfons: 607.23.89.36 - 666.52.55.59.

obsmeteo.jpg (5396 bytes)

80 observatoris méteo enllaçats a través de la web de l'ACOM.
Actualitzada la secció dels observatoris, amb 22 noves incorporacions. Si disposseu d'una estació conectada a Internet, envieu-nos l'enllaç i us inclourem a la llista.

puntcat.gif (2829 bytes)

Nou domini a Internet  i noves adreces de correu electrònic.
Durant aquest estiu, l'ACOM ha estrenat nou domini a la xarxa (http://www.acom.cat). També hi hagut canvis pel que fa als e-mails. La nova adreça és acom@acom.cat. A més a més, hem creat una nova compte de correu electrònic, destinada exclusivament a la revista Penell (penell@acom.cat), on podreu enviar els vostres articles, fotografies, relats de fenòmens meteorològics viscuts, ...

sol.JPG (4345 bytes)

Inici de l'estiu astronòmic.
El dia 21 de juny, a les 20:06 hora oficial peninsular, va començar l’estiu astronòmic a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació, la més llarga des de fa uns quants segles, durarà 93 dies i 15 hores. La tardor arribarà el proper 23 de setembre.

12anys.JPG (11437 bytes)

L'ACOM compleix 12 anys
El passat 25 de març, l'ACOM va celebrar el 12è aniversari de la seva constitució. Actualment l'associació compta ja amb gairebé mig miler de socis i manté un dels seus objectius inicials: el coneixement i divulgació de la meteorologia dins la nostra societat. Per molts anys !!!

ciencia2007.gif (1650 bytes)

Barcelona Ciència 2007.
El programa Barcelona Ciència 2007 pretén que la ciutat sencera tingui l’oportunitat de conèixer, gaudir i opinar sobre tot el que significa fer ciència avui en dia i quin és l’impacte de les seves aplicacions a la nostra vida quotidiana. Activitats de molt divers format s’aniran succeïnt al llarg de l’any per tota la ciutat: grans esdeveniments festius, exposicions, concerts, espectacles, tallers, cursos, itineraris per la ciutat, concursos... organitzats per institucions, entitats, centres de recerca i centres educatius de la ciutat amb la voluntat d’aconseguir la participació de tots els ciutadans i ciutadanes.

L'ACOM és una de les entitats que participarà dins d'aquest programa científic. (+informació)

 

Notícies de l'any 2006:

 

logoram.JPG (4590 bytes)

La revista RAM inicia una nova etapa.
La Revista del Aficionado a la Meteorología (RAM) s'editarà a partir d'ara en paper, i es rebrà via subscripció. Els socis de l'ACOM interessats en rebre aquesta revista gaudiran d'un descompte a l'hora de formalitzar la inscripció. ( + informació )

oregon.JPG (3615 bytes)

ACOM, Meteo.cat, Diputació de Girona i Sàpiens signen un conveni per a la divulgació de la meteorologia.
Exhaurida la 1ª promoció de "La Gran Enciclopèdia de la Meteorologia", disponible per a les comarques de Girona. A principis del 2007 esperem disposar de més unitats. Podeu fer la vostra reserva trucant als telèfons del soci que apareixen a la pàgina d'inici.

cosmocaixa.jpg (4883 bytes)

L'ACOM convida als seus associats a visitar CosmoCaixa Barcelona.
L'associació disposa d'invitacions per a que els seus socis i sòcies puguin visitar gratuïtament aquest museu de la ciutat comtal, on la meteorologia hi és present, juntament amb altres disciplines científiques. Més informació al telèfon del soci 666.525.559, de 16 a 20 hores. ( fins al 7-1-2007 )

Nova web: Tardor del 2006
Des d'aquest mes d'octubre ja teniu a la vostra disposició la nova web de l'ACOM. Aquesta web vol ser un referent de les activitats meteorològiques que tinguin lloc a Catalunya, a més a més d'un punt d'informació actualitzat del dia a dia de l'ACOM. A partir d'ara, un equip format per membres de la junta i col·laboradors s'encarregarà de mantenir al dia la nova web de l'ACOM.

Nova exposició: "Meteoròlegs amb cara i ulls"
Amb l'objectiu de donar a conèixer la història de la meteorologia més propera, l'ACOM ha encarregat l'elaboració artesanal de 4 bust de meteoròlegs i científics de l'atmosfera catalans: Eduard Fontserè, Josep Pons, Salvà i Campillo, Martí i Franquès. Són figuretes de fang, de 30 cm d'alt, realitzades per l'artista Quim Molina, les quals es presentaran en un acte el proper dia 21 d'Octubre a l'Observatori de Pujalt (Anoia). En l'acte hi haurà 4 petites xerrades sobre la vida d'aquests meteoròlegs il·lustres. La intenció de l'ACOM és anar ampliant aquesta col·lecció.

Penell: Setembre del 2006
Ja gairebé tenim apunt el número 21 de la revista penell, corresponent a l'Estiu del 2006. Aquesta nova edició ja està a punt d'entrar a l'impremta, i ben aviat la començareu a rebre a casa vostra

Agrupacions Comarcals
Continuem insistint que tots els que tingueu interès en formar part d'aquestes agrupacions o teniu algun dubte, podeu trucar als telèfons habituals o posar-vos en contacte amb nosaltres mitjançant el correu electrònic.

Base de Dades Europea de Temps Sever (ESWD)
El Laboratori Europeu de Tempestes Severes (ESSL) ha posat en funcionament una base de dades d'observació de fenòmens severs. Es tracta d'una web on qualsevol observador que hagi vist un fenomen sever pot notificar-ho omplint un simple formulari. Aquestes dades seran revisades per algun organisme oficial (en el nostre cas l'INM) i es publicaran a la base de dades. ( http://essl.org/ESWD/ )